De ce e Romania o tara saraca ? O calatorie in trecut

De ce e Romania saraca ? Care este origina acestei stari in care Romania inca statorniceste si astazi ? O sa vedeti ca starea Romaniei e perfect justificabila si chiar mai buna decat a altor tari care au urmat acelasi drum in istorie.

Romania pe care o cunoastem astazi nu a fost pe parcursul deceniilor intregita, lucru stiut de toti, si mai rau e ca mereu am stat sub jugul unor contropitori care „au venit in tara noastra si au cerut pamant si apa”.

Conform izvoarelor istorice, 400 de ani Principatele Romane s-au aflat sub dominatie otomana, platind tribut Portii si supunandu-se vointei sultanului, de cateva ori romanii razvrantindu-se, dar in zadar, pentru ca starea de supunere a fost instaurata imediat. Astfel Romania s-a aflat intr-o stagnarea crunta pentru ca Imperiul Otoman nu dorea dezvoltarea teritoriilor ocupate sau tributare, ci doar sa se infructe cat mai mult din bogatiile respectivei tari in asa fel incat vasalitatea fata de otomani a adus in perioada fanariota, cea mai apasatoarea pentru popor, o mana de conducatori lacomi care traiau pe picior mare in timp ce taranimea, clasa majoritara, formata din romani, saracea. Putem spune ca Romania a fost condamnat unei sortii anevoioase si deloc prospere.

Suzeranitatea otomana ramane pana in 1877 cand Romania devine tara se sine statoarea in urma Razboiului de Independenta.

Inceputul secolului XX a fost marcat de tensiunile in crestere ale marilor puterii care erau gata sa se confrunte intr-un razboi de o amplitudinea uriasa, ceea ce s-a intamplat in 1914. Romania a intrat in razboi in 1916, iar pierderile materiale si umane au fost foarte mari. Anul 1918 avea sa anunte implinirea dezideratului suprem spre care aspira intregul popor roman, reintregirea patriei. Pentru Romania Unita a urmat o perioada de relativa prosperitatea gratie unei Constitutii, adoptata in 1921, care instituia un regim democratic si a unei clase politice preocupata de dezvoltarea tarii, acum intreaga, si cu multiple posibilitati. Situatia a facut insa ca in 1930 sa izbucneasca cea mai grava criza economica ce a intrerupt dezvoltarea frivola a Romaniei. In 1938, din cauza situatiei cu care se confrunta Europa, a fost instaturat un regim de autoritate monarhic pentru a  gestiona mai bine problemele ce apasau intregul continent. Totul s-a dovedit zadarnic pentru ca izbucnirea razboiului a frant cu totul dorintele poporului roman care se dorea independent, Romania practic dezintegrandu-se, prada vointei marilor puterii. Sfarsitul razboiului a consacrat Romania ca stat aflat sub influenta URSS, care a impus un regim comunist majoritatii tarilor din Europa de Est. Acesta a luat masuri pentru o industrializarea fortata si mecanizarea agriculturii care in prima faza a fost un experiment reusit, dar pe masura ce inaintam spre sfarsitul secolului colapsul a fost inevitabil. Anul 1989 a adus rastunarea tuturor regimurilor comuniste si inceputul democratiei si capitalismului. Totul a sunat bine, dar n-a mers. Privatizarea s-a realizat prost, iar procesul sta si acum sub suspiciuni de coruptie. Adoptarea institutiilor europene s-a ciocnit de institutiile vechi, combinandu-se intr-o mixtura democrato-comunista, care se vede in obiceiuri, dare de mita si luare de mita, desi totul trebuie sa fie gratuit sau doar la pretul stabilit pe hartie.

E firesc ca, dupa o asemenea perioada indelungata de instabilitatea politica, subdezvoltare, razboaie, in jurul romanilor sa se formeze o gandire, „un mecanism de aparare” despre cum Romania a fost intotdeauna sub imperiul distructiv al strainilor, ca toate nazuintele noastre au fost stopate de acest demon, sortiti unui destin nefericit si sumbru. Nu e nimic fals sa afirmi „Sanatatea ca-i mai bune decat toate” cand iti vezi trecutul…

Nu putem acuza Romania ca e o tara saraca. Se incearca. Ganditi-va ca Marea Britanie, locul de bastina al Revolutiei Industriei, scartaie si ea, rotitele nu mai merg asa de bine, iar Uniunea Europeana se straduieste, in pofida criticilor nationaliste, sa restabileasca ordinea legii si a democratiei spre care toti tindem si despre care romanii nostalgici o acuza de uzurparea suveranitati : „Au furat strainii tot”. Poate, dar a fost un act adus la cunostinta romanilor. Ei au avut doar un mediu propice, fara concurenta si e normal ca s-au bagat. Cum ar face toata lumea. Doar romanul a stat cu mainile in san si a asteptat poamana statului. Politicienii s-au sesizat, au vazut ca, dandu-le romanilor mici atentii, urca pe scara politica. Si asa sta toata treaba. Votul vostru a fost cumparat cu o punga de malai si zahar, iar voi ponegriti clasa politica ca au vandut tara strainilor pe nimic. Suntem in aceeasi oala, indiferent de amploarea faptelor, tot pe acolo se invarte.

Si rusii inca se mai zbat si nu reusesc sa revina pe fagasul normal, adica dezvoltarea, cu toate ca tara lor e mai imbelsugata decat Romania.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: