Conform unui studiu romanii au un IQ scazut fata de restul europenilor. Este adevarat ?

Am dat in dimineata asta de o poza care ilustreaza coeficientul de inteligenta al tarilor europene, printre care si al Romaniei care este de 91, aflandu-se in coada clasamentului.

Sunt verosimile aceste medii pe tari ? S-ar putea. Dar sa analizam putin.

IQ-ul se stabileste in urma rezolvarii unor teste de logica care, conform unei cautarii pe Google, sunt mai usor de dedus daca persoana in cauza are studii superioare, nefiind un cuantificator pentru inteligenta nativa (cu care te nasti). Astfel ar fi posibil ca harta marcata cu medii sa fie doar un bun „barometru” pentru gradul de performanta al sistemului educational din tara respectiva. Insa nici asta nu suna satisfacator.

Adevarul este ca datele prezentate nu sunt credibile, din simplul fapt ca determinarea unui IQ mai scazut sau mai mare are ca preconditie mediul in care te nasti. Extrapoland din mediul familial in cel al comunitatii, regiunii si tarii rezulta ca procesul de identificare a mediei IQ e ingreunat, si, pe deasupra, clasele sociale mai instarite tind sa-si educe copiii intr-un spirit cultural mai vast, asa ca putem include ca factor de stabilire si clasa sociala (de jos, mijlocie si de sus).

La o simpla privire, constatam ca tarile scandinave au un procentaj crescut, ceea ce verifica ipoteza sistemului educational, pentru ca acestea au initiat o serie de reforme in domeniul educatiei, iar familia e obligata sa-i ofere copilului un mediu armonios si prosper pentru o dezvoltare cumsecade.

Ca o concluzie si un raspuns pentru intrebare „Au romanii un IQ mai scazut decat restul europenilor”, stabilirea unui coeficient pe tara ar presupune multa munca cu un esantion de persoane cu provenienta din toate regiunile tarii, unele mai dezvoltate, altele mai putin, din toate clasele sociale, ceea ce reprezinta un cost ridicat si un studiu amanuntit, iar o medie globala, cu toate tarile, ar prezenta deficiente mari. Acestea fiind spuse, pot spune ca e absurd sa impui unui popor ca-i mai prost decat altul.

Poate harta de mai jos este mai reprezentativa pentru nivelul de inteligenta al romanilor :))) just kidding

harta

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: